Themabewertung:
  • 0 Bewertung(en) - 0 im Durchschnitt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piektdiena, kad beidzot pateicu "pietiek"
Man ir 39 gadi, un es strādāju par pārdevēju elektronikas veikalā. Alga – tāda, lai izdzīvotu. Katru mēnesi es apsolos sev – šoreiz sakrāšu. Un katru mēnesi nesanāk. Vienmēr kaut kas – riepas jāmaina, zobārsts, dzimšanas dienas dāvanas. Nevaru. Nesanāk.

Tajā piektdienā es sēdēju mājās viens. Sieva aizbraukusi pie draudzenes. Bērni pie vecmammas. Es nopirku alu, čipsus, ieslēdzu televizoru. Bija garlaicīgi. Nevis tā parastā garlaicība, bet tāda dziļa, kad nekas neinteresē. Es paņēmu telefonu, sāku skrollēt. Un tad es atcerējos, ka mans kolēģis Oskars reiz stāstīja par kaut kādu vietni.

Es viņam uzrakstīju – "Čau, ko tu tur spēlēji?" Viņš atbildēja – "Kāpēc?" Es teicu – "Garlaicīgi." Viņš atsūtīja linku. Es noklikšķināju. Tā es nokļuvu vavadakazino. Sākumā neko nesapratu – visas tās krāsas, spēles, pogas. Bet Oskars teica – "Sāc ar augļiem, tur neko daudz nevajag saprast."

Es reģistrējos. Vārds, e-pasts, parole. Divas minūtes. Es ieliku 10 eiro. Tikai desmit. Ja zaudēšu, tad zaudēšu. Sāku griezt. Likme 10 centi. Pēc desmit minūtēm man bija 7 eiro. Pēc divdesmit – 4. "Nu, Oskar," nodomāju, "paldies par ieteikumu."

Bet es neaizvēru. Kaut kas lika turpināt. Varbūt alus. Varbūt spītība. Es pārslēdzos uz citu spēli – ar kosmosa tēmu. Un tad – bonuss. 64 eiro. Es izņēmu 60, atstāju 4. Sajutos labi. Nopirku bērniem saldējumu.

Bet tas nebija nekas īpašs. Es aizmirsu par to vietni uz nedēļu. Un tad pienāca pirmdiena. Darbā – kārtējais sūds. Priekšniece kliedza. Klients sūdzējās. Es atnācu mājās pilnīgi izpostīts. Sieva teica – "Ko tu tik drūms?" Es neko neteicu. Aizgāju uz datoristabu, atvēru vavadakazino. Ieliku 20 eiro.

Es spēlēju trīs stundas. Sākumā zaudēju – 20 pārvērtās par 12. Tad par 6. Jau gribēju ciet. Bet tad es pamanīju, ka spēlei ir bonusa raunds. Es to aktivizēju. 280 eiro. Es izņēmu 250. Nopirku sievai puķes. Viņa pasmaidīja. Es arī.

Tā es sāku spēlēt regulāri. Bet es izveidoju noteikumus. Es ieliku 20 eiro. Ja zaudēju – beidzu. Ja uzvarēju – izņēmu lielāko daļu. Nekad necentos atspēlēties. Tā bija mana disciplīna.

Es turpināju nedēļām. Dažreiz uzvarēju mazliet – 30, 50, 80 eiro. Dažreiz zaudēju. Bet nekad neieliku vairāk par 20. Un es pamanīju, ka mana dzīve kļūst... vieglāka. Ne jau tāpēc, ka man bija daudz naudas. Bet tāpēc, ka man bija pārslēgšanās. Pēc sliktas dienas es varēju aiziet, uzspēlēt stundu, un aizmirst. Un dažreiz pat nopelnīt.

Bet lielākais laimests nāca, kad es to vismazāk gaidīju. Manam dēlam vajadzēja jaunu datoru mācībām – 600 eiro. Man nebija. Es biju sakrājis 200, bet vajadzēja vēl 400. Es domāju – "Kur ņemt?" Un tad es atcerējos par vavadakazino. Es atvēru, ieliku 20 eiro. Sāku spēlēt to pašu kosmosa spēli, ar kuru laimēju pirmo reizi. Griezu. Griezu.

Pēc divām stundām man bija 15 eiro. Sāku nervozēt. Bet tad es pārgāju uz spēli ar augļiem. Un tur – bonuss. 840 eiro. Es izņēmu 800. Nopirku dēlam datoru. Viņš bija laimīgs. Es arī.

Kopš tā laika ir pagājuši pieci mēneši. Es joprojām spēlēju. Bet savādāk. Tagad es ielieku tikai 10 eiro reizi nedēļā. Nevis tāpēc, ka man vajag, bet tāpēc, ka man patīk. Un es vienmēr atceros – vavadakazino man iedeva iespēju. Iespēju nopirkt dēlam datoru. Iespēju sievai nopirkt puķes. Iespēju justies kā vīrietim, nevis kā zaudētājam.

Bet es arī zinu robežas. Es nekad nespēlēju, kad esmu piedzēries. Nekad, kad esmu dusmīgs. Nekad, kad man tiešām trūkst naudas. Tikai tad, kad man ir lieki 10 eiro. Tikai tad, kad esmu mierīgs. Tikai tad, kad es zinu, ka varu atļauties zaudēt.

Vai es iesaku šo ceļu citiem? Nē. Bet es saku – ja jau spēlē, tad spēlē ar galvu. Ar noteikumiem. Ar disciplīnu. Un nekad neaizmirsti, ka tā ir tikai spēle. Nevis dzīve.

Es savā dzīvē esmu pieļāvis daudz kļūdu. Bet šī nebija kļūda. Es atcerēšos to piektdienu, kad man bija garlaicīgi un es noklikšķināju uz linka. Tā bija nejaušība. Bet tas, kā es rīkojos pēc tam – tas biju es pats. Es pats izveidoju noteikumus. Es pats tos ievēroju. Es pats apstājos, kad vajadzēja.

Tāpēc es varu paskatīties spogulī un netaisīt sev pārmetumus. Es neesmu atkarīgais. Es esmu cilvēks, kurš iemācījās spēlēt, nezaudējot sevi. Un tas, draugi, ir lielākais laimests. Nevis 800 eiro. Bet spēja teikt "pietiek". Tieši tad, kad vajag. Es to iemācījos. Paldies vavadakazino par iespēju. Bet vēl lielāks paldies man pašam. Ka nepaliku. Ka izgāju. Ka atceros, kas es esmu. Tēvs. Vīrs. Cilvēks. Nevis spēlētājs.

Gehe zu:

Benutzer, die gerade dieses Thema anschauen: 2 Gast/Gäste